Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας:Χωρίς απαντήσεις η Δημοτική λογοδοσία

laiki-sispirosi thivas

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ…

Για δεύτερη φορά και με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, θέσαμε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την ενέργεια του αντιδήμαρχου Πλαταιών κ. Νίκα και του Προέδρου της Κοινότητας Καπαρελλίου κ. Κυβέρη να συγκαλέσουν σύσκεψη των συλλόγων του χωριού για να τους μεταφέρουν αίτημα της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΠΙΘΑΡΙ ΑΕ του ομίλου INTERPHOTON που εγκαθιστά το αιολικό πάρκο στον Άγιο Βασίλειο. Η εταιρεία ζήτησε συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από επιστολή της, να λάβουν θέση το Συμβούλιο της Κοινότητας Καπαρελλίου και οι φορείς του χωριού υπέρ της εγκατάστασης αυτού του έργου, ειδικά ενόψει της αίτησης ακύρωσης που συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Απρίλιο του 2024, την οποία έχει ασκήσει ο Δήμος μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εντούτοις για δεύτερη φορά ο Δήμαρχος απέφυγε να απαντήσει καθαρά, αλλά με μεθοδευμένο τρόπο και υπεκφυγές, επιχείρησε να υποβαθμίσει το μείζον αυτό θέμα. Εμείς καταδικάσαμε την ενέργεια της εταιρείας που έγινε ξεκάθαρα για να αποσπάσει έγγραφα ενόψει της δίκης.

Παρά την προσπάθεια του Δημάρχου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη ενέργεια των εκπροσώπων της παράταξης του, εκείνοι δεν είχαν καμία υποχρέωση να μεταφέρουν το αίτημα της αντιδίκου του Δήμου Θηβαίων εταιρείας, όταν υπάρχει σοβαρή δικαστική αντιδικία της με το Δήμο Θηβαίων και έχουν προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η πάνδημη εκδήλωση στην πλατεία Καπαρελλίου το Σεπτέμβριο 2023, όπου όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς τοποθετήθηκαν κατά του μεγάλου αιολικού πάρκου στον Άγιο Βασίλειο.

Δεδομένου ότι στη σύσκεψη δεν κλήθηκε η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης την Δ.Ε. Πλαταιών, ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να μας επιβεβαιώσει όσα μεταφέρθηκαν προφορικά από παρευρισκόμενους, ότι οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής μετέφεραν πρόταση της εταιρείας να καταβάλει ποσό 60.000 € στους συλλόγους, ως προφανές αντάλλαγμα για τη «θέση» τους υπέρ της εγκατάστασης των ΑΠΕ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Δήμαρχος ανάφερε αόριστα ότι δεν έχει μεταβληθεί η στάση της πλειοψηφίας στο συγκεκριμένο θέμα. Ταυτόχρονα, ήταν εκκωφαντική η σιωπή του αντιδημάχρου Πλαταιών, του Προέδρου της Κοινότητας και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γερογιάννη ως προς το ποσό που «προσέφερε» η εταιρεία, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας και μάλιστα με την ευθεία προτροπή της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκα να μην απαντήσει.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε ειλικρινά τον κ. Δήμαρχο, ότι η στάση της πλειοψηφίας δεν έχει αλλάξει. Πράγματι, η δημοτική αρχή μπορεί να κάνει ορισμένους ελιγμούς κάτω από την πίεση του κόσμου, ωστόσο διαχρονικά είναι σε άμεση επικοινωνία κι επαφή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής.

Έτσι εξηγείται και η αρνητική απάντηση που έδωσε ο Δήμαρχος σε άλλο θέμα που βάλαμε στη συνεδρίαση, όπου ζητήσαμε ο Δήμος να αναλάβει σε σταθερή πολιτική και υπηρεσιακή βάση την παρακολούθηση των έργων ΑΠΕ που αδειοδοτούνται στην περιοχή του, ώστε να παρεμβαίνει έγκαιρα ενάντια στην επέλαση που δεχόμαστε. 

Καταδικάζουμε την προσπάθεια του Δημάρχου να υποβαθμίσει το  ζήτημα της σύσκεψης για χορήγηση «παροχών» προς συλλόγους, ώστε να ληφθούν «απόψεις», δηλαδή έγγραφα υποστήριξης προς την αντίδικο του Δήμου εταιρεία, ενόψει της δίκης του Απριλίου στο ΣτΕ. Επισημαίνουμε την ουσιαστική συγκάλυψη του θέματος αυτού τόσο από την δημοτική αρχή όσο και την παράταξη του καθόλα σιωπήσαντος κ. Στάικου. Θεωρούμε επίσης αντιδημοκρατική τη στάση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κατσιμίχα, που συνέδραμε τον κ. Δήμαρχο με απειλές για διακοπή του λόγου στους συμβούλους  της Λαϊκής Συσπείρωσης και ταυτόχρονα καλούσε τον Αντιδήμαρχο Νίκα να μην απαντήσει στις ερωτήσεις μας για τα ποσά που προσφέρθηκαν, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η λεγόμενη «δημοτική λογοδοσία» αποτελεί για τη δημοτική αρχή μια υποκριτική διαδικασία συγκάλυψης παρασκηνιακών ενεργειών της.    

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, όλοι κατανοούν ότι οι εταιρείες δεν είναι ούτε ευεργέτες, ούτε ανάδοχοι των χωριών και της ανάπτυξής τους. Αν δίνουν μερικά ψίχουλα, αυτό γίνεται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Τα οποία από τη μία έχουν ήδη αλλοιώσει ανεπίστρεπτα το περιβάλλον του Δήμου ενώ αναμένεται η εγκατάσταση πολύ περισσότερων ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών αλλά και σταθμών αποθήκευσης. Και από την άλλη έχουν εκτινάξει τις τιμές του ρεύματος, κάνοντάς το είδος πολυτελείας.

Παράλληλα, οι «χορηγίες» σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, ή ακόμη και στα σχολεία του Δήμου εμφανίζονται ως «λύση» στο έδαφος της τεράστιας μείωσης των κρατικών πόρων προς τους Δήμους. Ένα ζήτημα για το οποίο η τρέχουσα δημοτική αρχή δεν κάνει πρακτικά τίποτα. Όπως δεν κάνει τίποτα για τη στελέχωση στοιχειωδών υποδομών υγείας και παιδείας στα χωριά που μαραζώνουν στα πλαίσια της ανάπτυξης για τους λίγους. Με «δώρα» εταιρειών δεν λύνονται προβλήματα, αλλά μεγαλώνουν και διαμορφώνουν κοινωνίες αδρανείς και υποταγμένες. Αντίθετα, τα προβλήματα λύνονται με την συλλογική και αγωνιστική δράση των κατοίκων και των φορέων τους, που αποκαλύπτουν την αλήθεια και πετυχαίνουν νίκες υπέρ τους.

Όσο για το επιχείρημα ότι «οι ανεμογεννήτριες θα μπουν ότι και να κάνουμε», όσοι το διακινούν ας δουν τί έγινε στην Ελλοπία. Η έγκαιρη, αποφασιστική και μαζική αντίδραση των κατοίκων υποχρέωσε τα επιχειρηματικά συμφέροντα να αποσύρουν ένα τεράστιο έργο αποθήκευσης ενέργειας.  

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας θα συνεχίζουμε έμπρακτα να αντιπαλεύουμε τη μπίζνα της «πράσινης ανάπτυξης», να αποκαλύπτουμε στους συμπολίτες μας την υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής, και να διεκδικούμε όλα τα αναγκαία έργα και τις αντίστοιχες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και στο κέντρο και στα χωριά του Δήμου.

Σχετικά